Millainen olisi terveellinen ruokavalio?
Näin tammikuussa moni miettii omia tapojaan ja tottumuksiaan, ja yleinen tarkastelun kohde onkin oma ruokavalio. Mitä sitä tuleekaan päivittäin usein syötyä, ja kuinka terveellistä nämä vaihtoehdot oikeastaan ovat? Itsekkin olen tätä asiaa pohtinut, ja koitan tässä artikkelissa antaa joitakin vinkkejä asian suhteen.
Pitkään vallinnut käsitys että rasvat ovat ruoka-aineista huonoimmat, ja hiilihydraatit terveellisimpiä on murenemaan päin. Uudet tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että rasvat eivät olisikaan niin pahoja. Niitä on jopa tärkeä saada riittävästi, sillä ne vaikuttavat mm. hormonien tuotantoon kehossa merkittävästi. Pahana pidetyn tyydyttyneen rasvan liian vähäinen saanti mm. estää tehokasta testosteronin tuotantoa miehillä, jolla on todella ikäviä seurauksia.
Lisäksi yhä useammat tutkijat ovat nykyisin sitä mieltä, että sokeri saattaa olla erittäin haitallista ihmisille nykyisillä saantimäärillä. Esimerkiksi sata vuotta sitten ihminen sai keskimäärin vain noin 5 – 10 kg sokeria vuoden aikana, kun nykyisin määrät ovat jopa 50 – 70 kg vuodessa! Ongelmana on se, että sokeri menee maksan läpi lähes sellaisenaan, ja siitä saatua energiaa voidaan kehon puolesta käyttää hyvin heikosta. Täten se nostaa verensokeria nopeasti, ei juurikaan saa ihmistä tuntemaan oloaan kylläiseksi, sekä johtaa helpoiten liikalihavuuteen.
Nämä havainnot ovat perinteisiä ravintosuosituksia vastaan, ja erityisesti sitä miten ne ovat vaikuttaneet kaupassa myytäviin tuotteisiin. Tuotteista on poistettu rasvaa, jolloin tilalle on täytynyt laittaa sokeria jotta ne maistuisivat joltakin. Jos tämä onkin huono ratkaisu, johon viittaisi myös viime vuosikymmenien nopea kasvu terveyteen liittyvissä ongelmissa, jotka voidaan yhdistää ruokavalioon, mitä ihmisen pitäisi tehdä?
Minun mielestäni hyvä ratkaisu olisi oppia kokkamaan mahdollisimman paljon itse. Valmisruoat ovat usein niitä huonoimpia terveyden kannalta, sillä ne valmistetaan usein hintaa säästäen, käyttäen halpoja ja ei niin terveellisiä raaka-aineita. On toki olemassa terveellisiäkin valmistuotteita, mutta niitä pitää osata etsiä, ja lukea niiden raaka-aine tiedot tarkaan. Ne ovat usein myös selvästi kalliimpia, jolloin on usein edukkaampaa valmistaa ne itse.
Jos ostaa kaupasta lähinnä vain raaka-aineita, esim. lihaa, kanaa,kalaa, äyriäisiä, kasviksia ja vihanneksia, ja valmistaa ruokansa näistä itse, on vaikea mennä kovin pahasti mönkään. Yleensä ainakin syö terveellisemmin kuin suurin osa suomalaisista. Hyvä esimerkki tämänlaisesta ruokavaliosta on mm. Paleo ruokavalio.
Toinen tapa voisi olla vähentää huonojen hiilareiden syöntiä, tai jopa kaikkien hiilarien. Useimmiten hiilarituotteet kuten leivät ja pastat eivät ole terveydellä mitenkään edukkaita, niiden sisällön olevan kalori rikasta ja vähän mm. hivenaineita ja vitamiineja sisältävää. Esimerkiksi South Beach dieetti ehdottaa tälläistä ratkaisua.
Mitä ikinä valitsetkin, suosittelen kokkaamaan ruokansa itse, ja pyrkimään tekemään hyviä valintoja siellä kaupassa. On paljon helpompi jättää karkkipussi kaupan hyllylle, kuin taistella sitten himojen kanssa siellä kotona, jossa se houkuttelee ympäri päivää kaappissa.